Výukové materiály
32_26_11 Využití poznatků z planimetrie, Svatební dort
Studijní program | Matematika |
Typ komponenty | Výukový materiál |
Formát zdroje | |
Velikost přiloženého souboru | 322,6 KB |
Popis k celkovému hodnocení | Materiál je ve formátu .pdf a na sedmi snímcích (včetně úvodního a závěrečného) se autorka věnuje jednomu příkladu na výpočet množství fondánu na svatební dort a množství marcipánu na růžičky. Nejdříve se autorka zaměřila na určení množství fondánu na boční a horní plochy dortu. Je však otázkou, zda například spodní patra dortu jsou zcela pokryta fondánem nebo zda na překrytá místa se také fondán dává. Řešení úlohy odpovídá variantě, že i spodní patra jsou nejdříve kompletně pokryta fondánem. Ve druhé části se autorka zaměřila na výpočet délky pásu marcipánu, ze kterého se mají následně vykrajoval kolečka o třech různých velikostech. Nejdříve autorce vyšlo jedno řešení, při přeskládání kroužků vyšlo druhé řešení (úspornější) a současně existuje ještě jedno a navíc ještě úspornější řešení. Pozitivem je, že se jedná o komplexní úlohu, se kterou je možné se skutečně v praxi setkat. Za nedostatky lze považovat neúplné řešení, absenci jednotek, chyby typografického charakteru apod. Materiál je přiměřeně obtížný a zaměřený na praktické užití získaných znalostí z planimetrie. Úloha je určena pro SŠ, ale bylo by možné jej využít i na ZŠ. |