Výukové materiály
32_26_11 Využití poznatků z planimetrie, Svatební dort
Studijní program | Matematika |
Typ komponenty | Výukový materiál |
Formát zdroje | |
Velikost přiloženého souboru | 322,6 KB |
Popis k celkovému hodnocení | Materiál je dle autorky určen k „… uplatnění teoretických znalostí z planimetrie v praktických cukrářských výpočtech“. Materiál je přednostně určen pro žáky učebních oborů 23-51-J/01 Strojní mechanik a 29-54-H/01 Cukrář a tomu odpovídá jednoduchost a obtížnost. Materiál se skládá z jediné úlohy týkající se tříposchoďového dortu, přičemž každé poschodí má čtvercovou podstavu. Cílem úlohy je vypočítat obsah fondánové plochy, která dort pokrývá, odpad, který vznikne a délku marcipánového pásu na vytvoření ozdob dortu. Úloha je doplněna autorským řešením. Materiál je přiměřeně obtížný pro žáky výše uvedených oborů a bylo by možné jej použít i do výuky matematiky na ZŠ. Příklady neobsahují chyby odborného matematického charakteru. Občas se vyskytují chyby typografického charakteru (absence mezer, záměna symbolu pro násobení a ukončení věty apod.). Materiál je možné použít pro opakování tematického celku obsah obdélníku, čtverce a kruhu na SŠ (příp. i na ZŠ) „tak jak je“. |